Priopćenja

05.07.2024.

Priopćenje vezano uz online studij psihologije DOBA fakulteta u Mariboru, Republika Slovenija (28.5.2024.)

 (10.10.2023.)

Zagreb, 10. listopada 2023.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. najavio je pokretanje Programa osnaživanja mentalnog zdravlja u Domu zdravlja Zagreb Istok i Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, gdje već danas počinju s radom psihološki timovi koji okupljaju kliničke psihologe, psihologe i medicinske sestre kako bi pružili zdravstvenu skrb građanima koji osjećaju mentalne poteškoće.

Termini u Domu zdravlja Zagreb Istok za mlade i djecu mogu se ugovoriti putem telefonskog broja 01 6468 333 ili e-mail adrese: info@czm.hr, a termine u Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije sve dobne skupine mogu ugovoriti putem telefonskog broja 021 386 915 ili uputiti e-mail na adresu: mentalno.zdravlje.split@dz-sdz.hr.

Također, ministar Beroš najavio je uskoro otvaranje posebnih psiholoških savjetovališta i u drugim dijelovima Hrvatske, u Domovima zdravlja Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije, Domu zdravlja Zagreb Zapad i Domu zdravlja Čakovec, a zatim i u cijeloj Hrvatskoj, gdje će pacijenti podršku stručnjaka dobiti bez uputnice u svojoj zajednici – Domu zdravlja. Program osnaživanja mentalnog zdravlja ujedno je važan predkorak prije pokretanja posebne reformske mjere osnivanja dispanzera za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja i mobilnih timova koji će se uspostaviti donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe koja se planira donijeti do kraja godine, čime će se psiholozi nakon trideset godina vratiti u domove zdravlja!

Hrvatska psihološka komora zahvaljuje ministru Berošu i Ministarstvu zdravstva te Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje na izvrsnoj suradnji i prepoznavanju važnosti psihološke struke u prevenciji i unapređenju zdravlja građana te provođenju ovog Programa osnaživanja mentalnog zdravlja, kao i uključivanju psihologa u buduće planove osnivanja dispanzera za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja i mobilnih timova, a u najboljem interesu naših pacijenata te osiguravanju pravodobne pomoći i podrške.

Upravni odbor Hrvatske psihološke komore

 

 (15.5.2023.)

Zagreb, 15. svibnja 2023.

Hrvatska psihološka komora, u povodu donesenih izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti te najava ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša vezano za implementaciju zakonskih izmjena i dopuna, izražava punu podršku svim reformskim ciljevima usmjerenih osiguravanju ponovne dostupnosti psiholoških usluga na razini domova zdravlja. Navedene reformske mjere obuhvaćaju aktiviranje dispanzera za mentalno zdravlje na razini primarne zdravstvene zaštite kao i mobilnih psihijatrijskih timova. U pogledu navedenog, osobito važnim nalazimo najavu ministra o već započetom operativnom usklađivanju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i domovima zdravlja te pozdravljamo čim skorije osnivanje radne skupine zadužene za pokretanje pilot projekta. Provedba najavljene reforme, kojom se ponovno otvaraju radna mjesta psihologa na razini primarne zdravstvene zaštite, predstavlja važan korak prema ostvarivanju šire dostupnosti usluga zaštite mentalnog zdravlja osiguravanjem neophodne podrške djeci i odraslima.

Izjava predstavnika psihološke struke povodom objavljenih plakata vezanih uz mentalno zdravlje (5.10.2022.)

Dopis Ministarstvu zdravstva: Obavljanje psihološke djelatnosti u medicini rada (22.10.2020.)

 (3.6.2020.)

Zagreb, 3. lipnja 2020.

Hrvatska psihološka komora nema službenu stranicu na društvenim mrežama i platformama (Facebook i dr.). Za objave na stranicama koje koriste ime Hrvatske psihološke komore ili njenih članova, Hrvatska psihološka komora ne snosi nikakvu odgovornost za iznesene savjete i stavove. Akti, odluke i službeni stavovi tijela Hrvatske psihološke komore objavljuju se na službenoj mrežnoj stranici www.psiholoska-komora.hr 

Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
IBAN: HR1123600001101712980
pon - pet: 10 - 14 h
tel: + 385 1 3014001
fax: + 385 1 3013815

Izrada web stranica: bumbar-web.com

Idi na sadržaj