IZJAVA PREDSTAVNIKA PSIHOLOŠKE STRUKE POVODOM OBJAVLJENIH PLAKATA VEZANIH UZ MENTALNO ZDRAVLJE

10.11.2023.

Zagreb, 5. listopada 2022.

Ovim putem želimo reagirati kao psiholozi i stručnjaci za psihičko zdravlje na pojavu reklamnih plakata koji su se pojavili na području grada Zagreba posljednjih dana. Na plakatima se nalazila poruka „Samo slabiči dobiju depresiju“ bez ikakvog dodatnog konteksta. Iako su plakati nakon negativnih reakcija u javnosti uklonjeni imamo potrebu ukazati na osjetljivost i neprimjerenost ovakvog oblika oglašavanja vezanog uz mentalno zdravlje.

Iako je ideja bila skrenuti pažnju na probleme mentalnog zdravlja i depresije, objavljivanje ovakvog sadržaja bez konteksta može potencijalno izazvati nepredviđene negativne efekte. Objavljivanje ovako osjetljivog sadržaja smatramo neprimjerenim i etički upitnim jer se njime može  izazvati veća šteta od potencijalne koristi. Većina reakcija javnosti pokazuje da ovakav oblik oglašavanja nije prikladan, neovisno o cilju. Ranjive skupine ovakve poruke mogu razumjeti na pogrešan način, a upitno je da li bi konačna ciljana poruka stigla do svih osoba koje su bile izložene početnom sadržaju plakata.

Značajan broj ljudi u nekom trenutku svog života susreće se s teškoćama i kriznim situacijama te osjeća potrebu za stručnom i ljudskom pomoći i podrškom. Senzibiliziranost društva na njihove probleme, stanja i potrebe može im u teškim situacijama pružiti perspektivu i snagu za njihovo prevladavanje.

Želimo upozoriti da je kod ovakvih osjetljivih pitanja, neovisno o krajnjoj namjeri, važno konzultirati i stručnjake koji rade s ranjivim skupinama i koji razumiju njihove specifične potrebe i osjetljivost na poruke kojima su izloženi. O mentalnom zdravlju svakako treba govoriti, ali na primjeren način. Iznimno je važno da o mentalnom zdravlju govorimo jasno, ohrabrujuće i otvoreno, iz pozicije empatije, te da podržavamo one kampanje koje to i adekvatno komuniciraju. I ovim putem pozivamo sve kreatore zdravstvene politike da osiguraju sve institucionalne, financijske i kadrovske uvjete za pomoć svim osobama kojima je potrebna pomoć i podrška u području psihičkog zdravlja. Solidarnost, stručna i uzajamna podrška od velikog su značaja za psihičko zdravlje u vremenima u kojima živimo.

 

Pročelnik Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Damir Ljubotina

Predsjednik Hrvatske psihološke komore Dejvid Zombori

Predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić

Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
IBAN: HR1123600001101712980
pon - pet: 10 - 14 h
tel: + 385 1 3014001
fax: + 385 1 3013815

Izrada web stranica: bumbar-web.com

Idi na sadržaj