Obavijest o pravnoj zaštiti vezano za kredite u švicarskim francima

28.04.2023.
Obavijest o pravnoj zaštiti vezano za kredite u švicarskim francima

Poštovane članice i članovi Hrvatske psihološke komore,

Hrvatska psihološka komora brine o pravima i interesima svojih članova, kako o profesionalnoj djelatnosti tako i o pravima i interesima članova općenito. Stoga Vas obavještavamo da smo putem našeg partnera, Certitudo Partnera d.o.o., organizirali pružanje pravne zaštite članovima koji su imali ili imaju kredite u švicarskim francima, podignute u periodu od 01. siječnja 2004. godine do 31. prosinca 2008. godine.

Kako biste imali mogućnost ostvarivanja Vaših prava i interesa vezanih uz povrat preplaćenih iznosa, trebate obratiti pozornost na sljedeće:

1. Rok za podnošenje tužbe ističe dana 14. lipnja 2023. godine. Nakon navedenog datuma više se neće moći podignuti tužba protiv banaka i ostvariti pravo na povrat preplaćenih iznosa.

2. Razlika između konvertiranih i ne konvertiranih kredita:

a) korisnici kredita koji nisu konvertirali kredite (konverzija u euro je provedena 2015. godine i 2016. godine) imaju mogućnost i pravo u sudskom postupku u svoju korist ishoditi presudu te temeljem iste naplatiti preplaćene iznose. Ti korisnici SIGURNO uspijevaju u sporu te su banke dužne isplatiti preplaćene iznose.

b) Tužbu mogu podnijeti svi navedeni korisnici, uključujući i one korisnike koji su otplatili kredite, bilo prijevremenom otplatom, bilo redovno kao i oni kojima su krediti još uvijek u otplati.

c) Navedeno se odnosi na SVE kredite i to hipotekarne, stambene, auto kredite, namjenske ili nenamjenske.

d) korisnici kredita koji su konvertirali kredite 2015. godine ili 2016. godine u valutu euro isto imaju mogućnost i pravo u sudskom postupku zahtijevati isplatu preplaćenih iznosa, ali njihovo pravo na obeštećenje još nije do kraja utvrđeno na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske te za sada nije siguran uspjeh u sporu.

e) Ukoliko se navedeni korisnici odluče za tužbu, moraju pripremiti svu dokumentaciju od banaka kako bi na vrijeme stigli podnijeti tužbe (prije zastare 14. lipnja 2023. godine).

3. Osim kredita u švicarskom franku, mogućnost podnošenja tužbe imaju i korisnici koji su sklapali, uglavnom namjenske kredite za kupnju vozila, kredite ili leasinge sa leasing kućama i to bilo operativne ili financijske leasinge, bilo ugovore o kreditu. Na navedene se ne odnosi rok zastare 14. lipnja 2023. godine.

4. Također, osim gore navedenog, mogućnost podnošenja tužbe imaju i oni korisnici koji su sklapali i EURO i KUNSKE kredite, ako im se kamatna stopa mijenjala na više te na temelju navedenog imaju pravo potraživati isplatu preplate.

Napominjemo da se Vaši interesi za povrat preplaćenih iznosa mogu ostvariti isključivo podnošenjem privatnih tužbi te Vas ovim putem pozivamo da se ukoliko niste zatražili pružanje pravne zaštite Vaših interesa na sudu te ukoliko ste za isto zainteresirani, javite našem partneru na mail: hpk@certitudo.hr, a radi povezivanja sa odvjetničkim uredima oko mogućnosti podnošenja tužbe i ostalim detaljima vezanim za eventualni sudski postupak.

Ujedno Vas obavještavamo kako je Komora u završnoj fazi pregovora s dvije banke oko ostvarivanja pogodnosti za članove.

S poštovanjem,

Predsjednik Hrvatske psihološke komore
Dejvid Zombori

 

Prilog: Obavijest o pravnoj zaštiti vezano za kredite u švicarskim francima (.pdf dokument)

 

Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
IBAN: HR1123600001101712980
pon - pet: 10 - 14 h
tel: + 385 1 3014001
fax: + 385 1 3013815

Izrada web stranica: bumbar-web.com

Idi na sadržaj