PREGLED AKTIVNOSTI KOMORE 2022. - 2024.

09.05.2024.
PREGLED AKTIVNOSTI KOMORE 2022. - 2024.

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI KOMORE USMJERENIH NA UNAPREĐENJE STATUSA PSIHOLOGA I RAZVOJ PSIHOLOŠKE DJELATNOSTI, KAO I RAZVOJ USLUGA ZA ČLANOVE KOMORE

 

Zapošljavanje psihologa u zdravstvenom sustavu

Hrvatska psihološka komora kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na širu dostupnost psihologa u zdravstvenom sustavu sa naglaskom na mogućnost ugovaranja i obavljanja psihološke djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

U prosincu 2022. godine ministar zdravstva najavio je da će se u primarnu razinu zdravstvene zaštite (domove zdravlja) uključiti i psihološka djelatnost.

U ožujku 2023. godine, kroz izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, psihološka djelatnost uvrštena je u djelatnosti koje se obavljaju na primarnoj razini zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja.

U svibnju 2023. godine ministar zdravstva Vili Beroš najavio je pilot-projekt mobilnih psiholoških timova i ponovno osnivanje dispanzera za mentalno zdravlje u domovima zdravlja.

https://net.hr/danas/rtl-danas/nakon-gotovo-30-godina-u-hrvatske-domove-zdravlja-vracaju-se-psiholozi-ovo-je-zadnji-trenutak-da-pomognemo-pacijentima-e65ae832-ec36-11ed-a5cd-f29814d0c9ee

https://www.24sata.hr/news/doznajemo-nakon-29-godina-vracaju-se-psiholozi-u-domove-zdravlja-krece-pilot-projekt-908448

U listopadu 2023. godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je pokretanje Programa osnaživanja mentalnog zdravlja u Domu zdravlja Zagreb Istok i Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, gdje počinju s radom psihološki timovi koji okupljaju kliničke psihologe, psihologe i medicinske sestre kako bi pružili zdravstvenu skrb građanima koji osjećaju mentalne poteškoće. Također, najavio je uskoro otvaranje posebnih psiholoških savjetovališta i u drugim dijelovima Hrvatske, u Domovima zdravlja Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije, Domu zdravlja Zagreb Zapad i Domu zdravlja Čakovec, a zatim i u cijeloj Hrvatskoj, gdje će pacijenti podršku stručnjaka dobiti bez uputnice u svojoj zajednici – Domu zdravlja. Program osnaživanja mentalnog zdravlja ujedno je važan predkorak prije pokretanja posebne reformske mjere osnivanja dispanzera za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja i mobilnih timova koji će se uspostaviti donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

Ministar Beroš zahvalio je Hrvatskoj psihološkoj komori na podršci u pokretanju projekta:

https://zdravlje.gov.hr/vijesti/svjetski-dan-mentalnog-zdravlja/6124

Najavljeno je i otvaranje 100 radnih mjesta psihologa u novoj Mreži javne zdravstvene službe u 2024. godini.

https://radio.hrt.hr/prvi-program/zivot/portolan-pajic-od-iduce-godine-psiholozi-ce-u-svim-domovima-zdravlja-moci-primati-pacijente-bez-uputnica-obiteljskih-lijecnika-11088345

Tijekom travnja 2024. godine donesena je nova Mreža javne zdravstvene službe, sukladno kojoj je predviđeno maksimalno 133 timova psihološke djelatnosti u Republici Hrvatskoj na primarnoj razini zdravstvene zaštite (domovi zdravlja).

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_04_49_841.html

Posebnu zahvalu za ovo postignuće zaslužuju kolegica Andreja Bogdan i njeni suradnici prethodnih saziva tijela komore (Stručni razred za kliničku psihologiju, Upravni odbor…) za višegodišnje zalaganje i zagovaranje povratka psihološke djelatnosti u domove zdravlja, također je i neprocjenjiv doprinos kolegice Elle Selak Bagarić u aktivnostima lobiranja pri Ministarstvu zdravstva te obavljanju PR-a komore, u mnogobrojnim javnim medijskim nastupima.

Predstavnici Komore članovi su Povjerenstva za unapređenje i promicanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje i liječenje mentalnih poremećaja Ministarstva zdravlja, te su aktivni članovi Radnih skupina Ministarstva, i to Dejvid Zombori i Ella Selak Bagarić kao članovi Radne skupine za prevenciju i rano otkrivanje mentalnih poremećaja i Radne skupine za liječenje te Ella Selak Bagarić kao članica Radne skupine za unapređenje i promicanje mentalnog zdravlja i kao koordinatorica Radne skupine za krizna stanja. U Radnoj skupini za izradu nacrta prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti sudjeluju Andreja Bogdan i Svetislav Joka. Predstavnici Komore za navedene aktivnosti nisu plaćeni od strane Ministarstva zdravstva.

 

Zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama

S obzirom na porast teškoća mentalnog zdravlja te porast pokušaja i samoubojstava djece i mladih, Hrvatska psihološka komora pokrenula je aktivnosti vezane za zapošljavanje psihologa - stručnih suradnika u školskom sustavu.

Vezano uz navedene aktivnosti, u srpnju 2022. godine ministar znanosti i obrazovanja najavio je povećanje broja zaposlenih psihologa u osnovnim i srednjim školama.

https://www.vecernji.hr/vijesti/povecava-se-broj-psihologa-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-1599235

Nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi u svibnju 2023. godine, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs javnost je izvijestio da se u zadnjih šest mjeseci intenziviralo odobravanje zapošljavanja psihologa te ih je u sustavu odgoja i obrazovanja zaposleno još stotinu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ministar-fuchs-hrvatske-skole-su-sigurne/2460595.aspx

S ciljem upozoravanja na pogoršano mentalno zdravlje djece i mladih, ali i nastavnika i roditelja, Hrvatska psihološka komora, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu i Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizirala je 1. konferenciju školskih psihologa „Horizonti snage“, koja je održana 3. i 4. ožujka 2023. godine.

https://www.vecernji.hr/vijesti/upozorenje-psihologinje-svaki-cetvrti-ucenik-pati-od-tjeskobe-i-ima-strahove-1633578

U međuvremenu je održana i 2. konferencija školskih psihologa „Horizonti snage“ u Zagrebu 29. veljače i 1. ožujka 2024. godine. Interes i posjećenost konferencije je bila van svih očekivanja i povratne informacije su izuzetno pozitivne. Posebne zahvale za inicijativu i organizaciju zaslužili su; zamjenica predsjednika HPK Snježana Kovač, prof. Anita Lauri Korajlija, Mislav Čupić i Nada Kegalj iz Upravnog odbora, Stručni razred za školsku psihologiju, odnosno organizacijski odbor u cjelini.

 

Reakcija na neprimjereno oglašavanje vezano uz mentalno zdravlje

5. listopada 2022. godine, zajedno s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskim psihološkim društvom, Hrvatska psihološka komora reagirala je na reklamne plakate koji su se pojavili na području grada Zagreba, a na kojima se nalazila poruka „Samo slabići dobiju depresiju“ bez ikakvog dodatnog konteksta. Iako su plakati nakon negativnih reakcija u javnosti uklonjeni ukazano je na osjetljivost i neprimjerenost ovakvog oblika oglašavanja vezanog uz mentalno zdravlje.

https://lidermedia.hr/zivot/psiholozi-unicefovu-kampanju-proglasili-neprimjerenom-i-eticki-upitnom-145404

 

Europska godina mladih 2022.

Kontinuirano kroz cijelu 2022. godinu odvijala se suradnja Hrvatske psihološke komore sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade na projektu izrade stručnih članaka psihologa za objavu na portalu „Mladi.hr", u okviru kojeg je tijekom 2022. godine objavljeno 18 stručnih članaka koji su pokrivali psihološke teme interesantne mladima.

U svibnju 2022. godine Upravni odbor osnovao je Savjet za mlade psihologe.

 

Pravna zaštita članova Hrvatske psihološke komore

Kako bi svim psiholozima članovima Komore koji obavljaju psihološku djelatnost osigurao pravnu zaštitu Upravni odbor Komore ugovorio je Policu osiguranja pravne zaštite za sve ovlaštene psihologe i psihologe vježbenike koji su upisani u Imenik psihologa vježbenika, s početkom od 1. siječnja 2023. godine.

Također putem partnera Certitudo d.o.o. organizirano je pružanje pravne zaštite članovima koji su u razdoblju od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2008. godine podigli kredit u švicarskim francima, kao i eurima i kunama ukoliko je došlo do povećanja kamatnih stopa, a kako bi ostvarili pravo na povrat preplaćenih iznosa.

Posebne ponude osiguravatelja i banaka za povoljnije kreditiranje članova Hrvatske psihološke komore

U 2023. godini posredstvom partnera Certitudo d.o.o. ugovoreni su popusti za razne vrste osiguranja za članove Komore i članove njihove obitelji.

S Raiffeisenbank Hrvatska, OTP bankom i Privrednom bankom Zagreb ugovorena je suradnja te se posebne ponude navedenih banaka za članove Komore redovito objavljuju na mrežnoj stranici i dostavljaju članovima putem elektroničke pošte.

 

Razvoj elektroničkih usluga za članove Hrvatske psihološke komore

U 2022. godini započeta je izrada aplikacije za elektroničko glasanje E-GOLUB (Glasanjem OnLine Ususret Budućnosti). Aplikacija je u rad puštena u rujnu 2022. godine, a nalazi se na domeni Hrvatske psihološke komore te je namijenjena provođenju online izbora za članove tijela Komore, za održavanje online sjednica Skupštine Komore ili drugih tijela Komore te za provođenje anketa i upitnika među članstvom.

U 2022. godini započeta je i izrada nove službene mrežne stranice Komore te aplikacije za evidentiranje prijava stručnog usavršavanja i evidencije bodova prikupljenih stručnim usavršavanjem.

Početkom siječnja 2023. godine objavljena je nova mrežna stranica Hrvatske psihološke komore, a krajem ožujka i aplikacija za evidentiranje prijava stručnog usavršavanja i evidencije bodova prikupljenih stručnim usavršavanjem.

Organizacija besplatnih online edukacija za članove Hrvatske psihološke komore

U 2022. godini Hrvatska psihološka komora organizirala je slijedeća besplatna online predavanja za članove Komore:

 • online predavanje „Moguće pogreške u radu sportskog psihologa u praksi: kako si ne zakomplicirati život”, 2.2.2022. (5 bodova),
 • online predavanje „Esport: Područje koje vapi za sportskim psiholozima”, 24.2.2022. (5 bodova),
 • online predavanje „Integrativni pristup u radu s djecom i mladim sportašima", 25.4.2022. (5 bodova).

U 2023. godini Hrvatska psihološka komora organizirala je slijedeće besplatne online edukacije za članove Komore:

 • online stručni skup "Izloženost nasilju i mentalno zdravlje djece i mladih" namijenjen stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, 11. i 22.5.2023. povodom tragičnog događaja (masovnog ubojstva počinjenog od strane učenika) u beogradskoj osnovnoj školi (5 bodova),
 • online simpozij „Nasilje – odgovori stručnjaka“, u suradnji s komorama iz sustava socijalne skrbi (KOKOSS), 7.6.2023.  (6 bodova),
 • online edukacija "Kompetencije za rad s osobama različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta", 19.6.2023.  (6 bodova).

Sudjelovanjem na besplatnim edukacijama članovi su mogli ostvariti ukupno 15 bodova u 2022. godini te 17 bodova u 2023. godini.

 

Promocija psihološke djelatnosti i jačanje međuresorne suradnje kroz suorganizaciju stručnih skupova i edukacija

U 2022. godini Hrvatska psihološka komora u svojstvu suorganizatora sudjelovala je u organizaciji slijedećih skupova i edukacija:

 • 3. kongres KOKOZ-a i 5. hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem, 1.-3.4.2022.
 • stručni skup „23. Dani psihologije u Zadru", 26.-28.5.2022.
 • stručna edukacija „Mindfulness in sport”, 25.6.2022.
 • stručni skup „4. međunarodni simpozij psihologije sporta: Reach your full potential with sport psychology", 26.6.2022.
 • besplatna radionica „Kako raditi na samopouzdanju i što možemo naučiti od vrhunskih sportaša?", 15.9.2022.

U 2023. godini Hrvatska psihološka komora u svojstvu suorganizatora sudjelovala je u organizaciji slijedećih skupova i edukacija:

 • KOKOSS konferencija „Interdisciplinarnost kao resurs – sinergija i suradnja stručnjaka za otpornije i održivo društvo“,  23.-25.2.2023. 
 • konferencija hrvatskih psihologa „Horizonti snage“, 3.-4.3.2023.
 • 4. kongres KOKOZ-a i 6. hrvatski kongres medicinskog prava, 21.-23.4.2023.
 • 8. konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Psihošpancir“, 6.-8.10.2023.

U međuvremenu u prvom kvartalu 2024. godine u Dubrovniku je održana 2. konferencija Koordinacije komora u socijalnoj skrbi (KOKOSS) sa izvanrednim multidisciplinarnim odazivom te u Zagrebu već spomenuta 2. konferencija školskih psihologa „Horizonti snage“.

U međuvremenu u prvom kvartalu 2024. godine u Dubrovniku je održana 2. konferencija Koordinacije komora u socijalnoj skrbi (KOKOSS) sa izvanrednim multidisciplinarnim odazivom te u Zagrebu već spomenuta 2. konferencija školskih psihologa „Horizonti snage“.

 

Unapređenje statusa psihologa i razvoj psihološke djelatnosti kroz pravnu regulativu

Hrvatska psihološka komora kontinuirano prati pravnu regulativu vezanu uz obavljanje psihološke djelatnosti te aktivno sudjeluje u podnošenju prijedloga za unapređenje statusa i uvjeta rada psihologa te razvoj psihološke djelatnosti u različitim sustavima.

 

e-Savjetovanja u kojima je sudjelovala Komora

veljača/ožujak 2022. - Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

ožujak/travanj 2022. - Nacrt strateškog okvira razvoja mentalnog zdravlja 2022.-2030. (Ministarstvo zdravstva)

srpanj/kolovoz 2022. - Nacrt Smjernica za rad s darovitom djecom i učenicima (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

srpanj/kolovoz 2022. – Prijedlog Pravilnika o razini, odgovarajućem zvanju, uvjetima i načinu napredovanja stručnih radnika u djelatnosti socijalne skrbi (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike)

listopad/studeni 2022. - Prijedlog Pravilnika o uvjetima za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za obavljanje regulirane profesije – psiholog u svrhu poslovnog nastana u Republici Hrvatskoj (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike)

listopad/studeni 2022. - Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Ministarstvo zdravstva)

ožujak/travanj 2023. – Prijedlogu Pravilnika o obrascima i sadržaju pedagoške dokumentacije i evidencije o djeci u dječjem vrtiću te elektroničkom upisniku predškolskih ustanova (e-vrtići) (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

ožujak/travanj 2023. –  Nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

ožujak/travanj 2023. –  Eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

ožujak/travanj 2023. –  Prijedlog pravilnika o izobrazbi (Ministarstvo obrane)

lipanj/srpanj 2023. - Nacrt pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače (Ministarstvo zdravstva)

srpanj/kolovoz 2023. -       Savjetovanje o Prijedlogu odluke o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2025.- NKD 2025. (Državni zavod za statistiku)

rujan/listopad 2023. - Prijedlog Pravilnika o načinu i uvjetima polaganja stručnoga ispita odgojitelja i stručnih suradnika u dječjem vrtiću (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

listopad/studeni 2023. – Prijedlog Pravilnika o postupku, načinu i uvjetima za napredovanje u struci i stjecanje položajnih zvanja odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja u dječjem vrtiću (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

studeni 2023. - Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)

 

Ostale aktivnosti

U siječnju 2023. godine od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje traženo je formiranje županijskih stručnih vijeća za psihologe u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i donošenje novog pravilnika o napredovanju djelatnika u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, s obzirom da je postojeći iz 1997. godine zastario te nije usklađen s pravilnicima u drugim dijelovima sustava odgoja i obrazovanja.

U svibnju 2023. godine, povodom traženja mišljenja Komore o prijedlogu Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, traženo je povećanje cijena postupaka psihologa, što je od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i uvaženo.

U studenom 2023. godine od Ministarstva znanosti i obrazovanja traženo da se pravo na umanjenje radne obveze iz članka 38. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama te članka 24. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, koje imaju učitelji i nastavnici, proširi i na stručne suradnike zaposlene u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja kada obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad s učenicima.

 

Akti Komore usmjereni na regulaciju obavljanja psihološke djelatnosti i unapređivanje kvalitete psiholoških usluga

Ožujak 2022. – donesen Naputak o preporučenom roku pohrane iskorištenih psihodijagnostičkih sredstava u medicini rada.

Rujan 2022. – donesen novi Pravilnik o psiholozima vježbenicima, usklađen sa Zakonom o psihološkoj djelatnosti, kojim je detaljno uređen postupak upisa u Imenik psihologa vježbenika, stjecanje prava na obavljanje vježbeničkog staža, sadržaj i način provođenja vježbeničkog staža, mentorstvo i psihološki stručni ispit.

Siječanj 2023. – donesen Preporučeni cjenik usluga psihologa u medicini rada.

Travanj 2023. – donesen Naputak o provođenju psiholoških pregleda u području psihologije medicine rada.

Svibanj 2023. – donesena Dopuna Preporučenog cjenika usluga psihologa u medicini rada.

Listopad 2023. – doneseni Pravilnik o izdavanju i oduzimanju ovlaštenja za obavljanje psihološke djelatnosti, Pravilnik o pečatu ovlaštenog psihologa, Pravilnik o psihodijagnostičkim sredstvima sa Standardima uporabe psihodijagnostičkih sredstava, Pravilnik o specijalnostima ovlaštenih psihologa.

Prosinac 2023. – doneseni Standardi rada psihologa u profesionalnom usmjeravanju.

 

Sve spomenute aktivnosti iz pregleda ne bi bile moguće bez velikog angažmana tajnika Antuna Pretkovića i cijelog Tajništva Komore, prijedloga i inicijativa stručnih razreda Komore i predanog rada povjerenstva na čemu im se svima ovim putem zahvaljujem. Zahvaljujem se svim članicama i članovima predstavničke Skupštine Komore na odličnoj suradnji. Posebno želim zahvaliti trenutnom sazivu Upravnog odbora na konstruktivnom radu za boljitak struke uz specijalnu zahvalu kolegi Svetislavu Joki na svim inicijativama, idejama i kritičkim promišljanjima što mi je u dosadašnjem obavljanju časne dužnosti predsjednika Komore bilo od iznimne važnosti. Zaključno, zahvaljujem se svakoj članici i članu Hrvatske psihološke komore, te vas pozivam da se u okviru vaših mogućnosti uključite u rad Hrvatske psihološke komore i pratite javne pozive na našim mrežnim stranicama.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE
Dejvid Zombori

 

 

Prilog:
Pregled aktivnosti Komore od 2022, do 2024. godine (pdf dokument)

Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
IBAN: HR1123600001101712980
pon - pet: 10 - 14 h
tel: + 385 1 3014001
fax: + 385 1 3013815

Izrada web stranica: bumbar-web.com

Idi na sadržaj