HPK

15. godišnjica osnivanja HPK i 3. kongres primijenjene psihologije

09.09.2019

 

Poštovane kolegice i kolege,

Čast nam je pozvati Vas na 3. Kongres primijenjene psihologije s međunarodnim sudjelovanjem  koji će se održati povodom 15. godišnjice osnivanja Hrvatske psihološke komore pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića 18. listopada 2019. godine u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, a 19. listopada u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Đorđićeva 26, Zagreb.

Sudjelovanje na kongresu je za sve sudionike bez kotizacije, a bit će bodovano kao domaći kongres s međunarodnim sudjelovanjem prema Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske psihološke komore.

Program 3. kongresa primijenjene psihologije možete preuzeti na mrežnoj stranici Hrvatske psihološke komore, na poveznici http://www.psiholoska-komora.hr/1119

Zbog organizacije događanja molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na kontakt tajnik@psiholoska-komora.hr, ili na 099 3014 001 do srijede 16. listopada 2019. godine.

U očekivanju Vašeg dolaska srdačno Vas pozdravljamo!
 

Andreja Bogdan
predsjednica Hrvatske psihološke komore

OVOGODIŠNJA DOBITNICA NAGRADE „SNJEŽANA BIGA FRIGANOVIĆ“ INGRID CIPPICO

05.11.2018

Na prijedlog Stručnog razreda za vojnu psihologiju Hrvatske psihološke komore Upravni odbor Hrvatske psihološke komore donio je odluku da se Nagrada „Snježana Biga Friganović“ za 2018. godinu dodijeli bojnici u mirovini Ingrid Cippico za poseban doprinos organizaciji, radu i razvoju Hrvatske psihološke komore, unapređenju statusa psihologa u društvu te razvoju i afirmaciji psihološke djelatnosti.

Više...

Hrvatska psihološka komora ugovorila posebne uvjete za svoje članove u Zagrebačkoj banci

06.09.2018

 

Poštovane kolegice i kolege,

Zagrebačka banka pripremila je posebnu ponudu za članove Hrvatske psihološke komore, koja obuhvaća sljedeće proizvode Banke:

•   stambene kredite (HRK i EUR)
•   gotovinske kredite (HRK i EUR)
•   transakcijske proizvode
•   direktne kanale.

O posebnim pogodnostima možete se informirati u letku u prilogu.

Prilog:
Posebna ponuda za članove Hrvatske psihološke komore

U Zadru održana prva Studentska ljetna škola HPD-a

06.09.2018

U periodu od 22. do 25. kolovoza 2018. u Zadru je održana prva Studentska ljetna škola HPD-a. Studentska ljetna škola HPD-a je projekt koji je pokrenut unutar studentske sekcije HPD-a Psihomnia s ciljem umreživanja studenata psihologije na području RH, osnaživanja istraživačkog duha, spoznaje novih informacija te time svime jačanje psihologije kao znanosti i njena popularizacija. Voditeljica Ljetne škole je Valerija Posavec.

Više...

Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander izabrana je za Ženu godine 2018.

20.07.2018

Hrvatska psihološka komora čestita ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander na tituli "Žena godine 2018." po izboru časopisa "Zaposlena" koju je svojim dugogodišnjim profesionalnim i osobnim zalaganjem u potpunosti zavrijedila.

Također zahvaljujemo joj na promicanju ugleda psihološke struke koja je preko nje prepoznata kao društveno važna u zaštiti najosjetljivijih, a to su djeca, te joj želi puno uspjeha u daljnjem radu.

 

Jutarnji list: DJEČJA PSIHOLOGINJA PROGLAŠENA ŽENOM GODINE Više od 30 godina bavi se zaštitom djece i njihovih prava

Dobar dan, kako ste?

09.02.2018

Povodom 11. Tjedna psihologije (19.-25.02.) čiji su organizatori Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Stručni razred za kliničku psihologiju HPK poziva Vas da se aktivno uključite u javnu akciju Mjerenja raspoloženja kojoj je cilj, osim prikupljanja podataka o raspoloženju stanovništva, javna dostupnost psihologa koji će uz povratne informacije o emocionalnom stanju i raspoloženju pružati i savjete građanima o načinima na koje mogu poboljšati kvalitetu života. Molimo sve psihologe koji su zainteresirani za provođenje akcije u svojoj sredini da se jave na mail maja.lugar@psiholoska-komora.hr kako bi na vrijeme preuzeli upitnike, majice i plakate. Sudjelovanje u akciji Mjerenje raspoloženja bit će bodovano od strane HPK.

Pozivamo Vas na centralni događaj akcije Mjerenja raspoloženja koji će se održati u subotu 24. veljače 2018. od 10 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

Prilog: Rezultati akcije provedene u veljači 2017. godine tijekom 10. Tjedna psihologije na uzorku od preko 5000 ispitanika iz cijele Hrvatske u dobi od 11 do 85 godina  

Obavijest

22.12.2017

Poštovane kolegice i kolege,

Komora se u proteklim razdobljima nemarno odnosila prema svojim obvezama, ali i prema obvezama koje članovi imaju prema njoj. Uredno i zakonsko poslovanje Hrvatske psihološke komore, kao i usklađivanje akata Komore sa važećim propisima u RH i zakonskoj regulativi EU, prioriteti su rada Tajništva i svih tijela Komore u sljedećem periodu na korist svih njenih članova.

Uvidjevši da je propustima u radu, kao i nedovoljnim informiranjem kolega i kolegica došlo do stvaranja većih pojedinačnih obveza prema Komori, obavezni smo se aktivno postaviti prema problemu i prije svega obavijestiti naše članove o postojećoj obvezi. 

Veliki broj naših članova je pozitivno reagirao na opomenu, kako onih koji su imali nepodmirene obaveze prema Komori tako i onih koji ih godinama uredno podmiruju i time osiguravaju rad Komore.

Zahvaljujemo svim članovima koji su do sada uredno podmirivali svoje članske obaveze i onima koji su podmirili svoje obveze u protekla tri mjeseca.

Na 34. sjednici Skupštine Hrvatske psihološke komore održanoj 09. prosinca 2017. godine usvojeni su novi iznosi članarina u Komori. Članarina Hrvatske psihološke komore za 2018. godinu za svakog obveznika plaćanja članarine iznosi iznosi 60,00 kuna mjesečno, a za umirovljenike članove Komore iznosi 30,00 kuna mjesečno.

Od 1.1.2018. članarina za Komoru će se uplaćivati na novi broj računa IBAN: HR7423600001502198171. Na novi račun treba uplaćivati samo članarinu, a ostale uplate (obnova licence, stručni ispit i dr.) vršit će se kao i do sada na račun IBAN: HR1123600001101712980.

Psiholozi koji su nezaposleni, volonteri, na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći, korištenju rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili neplaćenog dopusta, dopusta za njegu djeteta s teškoćama u razvoju, oslobođeni su plaćanja članarine samo ako uz molbu dostave dokaz o statusu (evidencija Zavoda za zapošljavanje, potvrda od HZZO i sl.).

Ukoliko članarinu uplaćujete putem obustave od plaće kod svojeg poslodavca, molimo da nove iznose uplate regulirate putem obrasca IZJAVA O PRIHVAĆANJU OBVEZE PLAĆANJA MJESEČNE ČLANARINE ZA HRVATSKU PSIHOLOŠKU KOMORU – primjerak za poslodavca, koji možete preuzeti na mrežnim stranicama Komore, na poveznici: http://www.psiholoska-komora.hr/obrasci/.

Kod određenog broja kolegica i kolega koji rade u državim i javnim službama i obustave im idu preko državne riznice evidentiranje članarine nije moguće, jer kod uplate na račun Komore nije vidljivo za koga je uplata izvršena niti koja je ustanova uplatitelj, pa molimo da provjerite navodi li Vaš poslodavac Vaš OIB prilikom vršenja uplate i/ili dostavlja specifikaciju uplata Komori.

Odluka o visini članarine za 2018. godinu dostupna Vam je na poveznici: http://www.psiholoska-komora.hr/odluke/.

Također, radi povezivanja u sustav e-Građani u tijeku je ažuriranje podataka članova. Molimo članove koji nisu primili obrazac PODACI ZA REGISTAR ČLANOVAda ga preuzmu na mrežnim stranicama Komore, na poveznici: http://www.psiholoska-komora.hr/obrasci/, i dostave ga na e-mail: registar@psiholoska-komora.hr u što skorijem roku, a najkasnije do 10. siječnja 2018.

Želimo Vam ugodne blagdane te sretnu i uspješnu 2018. godinu.

S poštovanjem,

Predsjednica Hrvatske psihološke komore
Andreja Bogdan

Vijesti iz Komore

06.12.2017

Ovogodišnja dobitnica Nagrade Snježana Biga Friganović mr.spec. Inge Vlašić Cicvarić

15.11.2017

Ovogodišnja dobitnica Nagrade Snježana Biga Friganović je mr.spec. Inge Vlašić Cicvarić, klinička psihologinja. Bila je predstojnica Centra za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju u KBC Rijeka čije je osnivanjem velikim dijelom njena zasluga. Petnaestak godina sudjeluje u predavanjima u okviru kolegija Klinička psihologija za studente Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te organizira i provodi studentsku praksu studenata psihologije, a u zvanje  predavača na Katedri za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izabrana je u svibnju 2014. godine. Već 20-tak godina, predaje u okviru kolegija Pedijatrija, za studente opće medicine, stomatologije, inženjere medicinske radiologije i više medicinske sestre, te u izvođenju nastave iz obvezatnih izbornih predmeta – na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Od njegova osnutka 1995. godine do 2012. godine uključena je u rad Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima rata Primorsko-goranske županije.

Sudjelovala kao jedan od inicijatora u organizaciju osnivanja Udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci grada Rijeke „Tić“ Od 1996. do 1998., a od njena osnutka 1998. godine obnaša funkciju dopredsjednika.

Jedna je od inicijatora u organizaciji i osnivanju Udruge za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije, a od njena osnutka 2001. godine, u dva uzastopna mandata po dvije  godine obnašala je i ulogu predsjednika Stručnog savjeta Udruge. 2004. imenovana od Hrvatske psihološke komore mentorom za psihologe vježbenike i članicom Povjerenstva za stručni ispit psihologa.

Članica je Stručnog razreda za kliničku psihologiju Hrvatske psihološke komore od 2007. do danas, aktivno je sudjelovala u svim aktivnostima razreda kao i u donošenju akata Komore koji se odnose na standarde rada kliničkih i  zdravstvenih psihologa i status kliničkih psihologa. Od 2012. godine predsjednica Povjerenstva za priznavanje statusa kliničkog psihologa. Predsjednica programskog odbora II. hrvatskog kongresa primjenjene psihologije «Zaštita zdravlja djece i mladih», Opatija 3.-7.6.2009.godine, članica regionalnog organizacijskog odbora X. hrvatskog simpozija o epilepsiji, Opatija, 27.-30.6.2012.godine, članica Radne skupine za izradu Smjernica za rad s djecom s teškoćama u razvoju od 2017. godine i Radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona o psihološkoj djelatnosti.

U ime članova i članica Hrvatske psihološke komore, Upravnog odbora komore, Stručnog razreda za kliničku psihologiju i svoje osobno ime još jednom čestitam kolegici Inge Vlašić Cicvarić na zasluženoj Nagradi Snježana Biga Friganović.

Andreja Bogdan
predsjednica Hrvatske psihološke komore


Dobrodošlica Inge Vlašić Cicvarić i nagradi Snježana Biga Friganović u Centru za kliničku, 
zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC Rijeka

Dobitnici Nagrade Snježana Biga Friganović i Zahvalnica HPK

08.11.2017

Inge Vlašić-Cicvarić bila je Pročelnica Centra za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC Rijeka od 2006. do 2015. godine, a osnivanje ovog Centra velikim dijelom je njena zasluga.

Autorica je i koautorica više desetaka znanstvenih i stručnih radova koji su objavljeni u stručnim domaćim i inozemnim časopisima.

Sudjelovala je na domaćim i inozemnim skupovima kao pozvani predavač.

Stručni razred za kliničku psihologiju kolegicu Inge Vlašić-Cicvarić predložio je za Nagradu Snježana Biga Friganović zbog njezinog izuzetnog angažmana u izradi Standarda rada kliničkih i zdravstvenih psihologa, Pravilnika o priznavanju statusa kliničkog psihologa, sudjelovanja u svim aktivnostima koje je Stručni razred provodio s ciljem poboljšavanja statusa psihologa u zdravstvu (šifre djelatnosti, priznavanje djelatnosti kliničkog psihologa), pregovaranjima u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u.

U svim navedenim aktivnostima, a sigurno su neke i propuštene, Inge Vlašić-Cicvarić iskazala je velik doprinos razvoju Hrvatske psihološke komore, naročito svojim pozitivnim duhom i inicijativama te timskom suradnjom u razvoju i djelovanju Stručnog razreda za kliničku psihologiju.

Upravni odbor Hrvatske psihološke komore je na svojoj 19. sjednici jednoglasno donio odluku da se ovogodišnja Nagrada Snježana Biga Friganović dodijeli kolegici Inge Vlašić-Cicvarić na čemu joj od srca čestitamo.

Dobitnici Zahvalnica za poseban doprinos radu i razvoju Hrvatske psihološke komore ove godine su Hrvoje Gligora, Ingrid Cippico, Ljiljana Pačić-Turk, Marina Grubić, Vesna Vlahović Štetić, Lovorka Brajković, Amir Zulić, Nada Manci, Berislav Živković i Udruga poslodavaca u zdravstvu.

Nagrada Snježana Biga Friganović i Zahvalnice Hrvatske psihološke komore bit će uručene na svečanosti otvaranja 25. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u Zadru, a svim dobitnicima iskreno i od srca čestitamo. 

Obavijest

16.06.2017

Povodom aktivnosti nekih članova Hrvatske psihološke komore na stranicama Facebooka na kojima se objavljuju dokumenti Komore, vrijeđaju članovi i objavljuju dezinformacije, Upravni odbor Hrvatske psihološke komore donio je odluku da se ovim putem upozore svi članovi Hrvatske psihološke komore na članak 43. Zakona o psihološkoj djelatnosti prema kojem su psiholozi i psiholozi vježbenici disciplinski odgovorni u slučaju povrede ugleda psihologa ili Komore.

Također se skreće pozornost i na članke 46. (Odnos prema drugim psiholozima) i 47. (Odnos prema Komori i HPD) Kodeksa etike psihološke djelatnosti i apelira da komunikacija na društvenim mrežama bude primjerena Kodeksu etike i općim pravilima komunikacije akademski obrazovanih građana.

"Ku-kuc! Priča je unutra"

16.05.2017

Hrvatska psihološka komora odlučila je podržati vrijedan projekt naših kolegica iz Centra za psihološku podršku i razvoj "Pričaj mi" kupnjom deset kutija "Ku-kuc! Priča je unutra".

Ukoliko se i sami želite uključiti u ovu akciju, kutija je još dostupna za kupnju na sljedećem linku: http://igg.me/at/Ku-Kuc.


 OPIS PROJEKTA

„Ku-kuc! Priča je unutra“projekt je usmjeren na povećanje kvalitete života obitelji s djecom predškolske i rane školske dobi (od 3 do 7 godina), kao i svih odraslih koji rade s djecom. Prva serija ovog projekta je didaktičko pomagalo u obliku kutije koja se sastoji od različitih dijelova te daje niz poticajnih ideja i prijedloga za zajedničku igru i zabavu djece i odraslih.

Svojim pristupom nudi nešto sasvim drukčije od danas uobičajenih sadržaja kojima su djeca izložena: vraća izvornost i autentičnost igre, nudi alternativu provođenju prekomjernog vremena pred televizorom i računalom, daje priliku za kreiranje posebnih načina igranja svake obitelji, na vrlo zanimljiv i osoban način podučava o svakodnevnim izazovima roditeljstva.

Mogu je koristiti roditelji, ali i stručne službe dječjih vrtića, škola, domova za djecu i bolnica kao didaktičko pomagalo. Središnji dio proizvoda je problemska priča za djecu na temelju koje se grade ostale povezane aktivnosti: igra uloga pomoću lutaka, izrada obiteljskog stabla u formi drvenog okvira, izrada štambilja s motivima po vlastitoj želji te priprema šumske zimnice za ptice. Proizvod su osmislile tri psihologinje Centra Pričaj mi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom uz pomoć stručnih suradnika. Svi sadržaji su temeljeni na znanjima iz područja dječje razvojne psihologije i psihologije roditeljstva i obogaćeni kreativnim rješenjima koja potiču socio-emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

INOVATIVNOST I POTVRDA KVALITETE

Ovo je prvi takav proizvod u Hrvatskoj i šire. Gotovo svi materijali korišteni u »Ku-kuc« kutiji dolaze od hrvatskih proizvođača, među kojima su i radnice udruge Kamensko koje se iz dana u dan bore za vlastito radno mjesto.

Nadalje, »Ku-kuc! Priča je unutra« jedan je od pobjedničkih projekata na natječaju UniCredit Foundation i Impact Huba Zagreb čime je proglašen jednom od tri najbolje društveno-poduzetničke ideje u Hrvatskoj u 2016. godini. Projekt je dosad prepoznat od mnogih stručnjaka, a istraživanje tržišta je pokazalo pozitivna mišljenja i komentare roditelja.

SADRŽAJ KUTIJE:

Knjižica s problemskom pričom za djecu i savjetima za odrasle: primjerima i uputama za rješavanje konfliktnih ili teških situacija, prijedlozima za korištenje lutaka kroz igru i uputama za izradu vlastitih predmeta

  • Sedam lutaka izrađenih od filca i pamuka
  • Drveni okvir, tri lista papira, komad špage, 12 drvenih kvačica – za izradu obiteljskog stabla
  • Tri drvena stalka, komad moosgumi materijala – za izradu štambilja

ZAVIRITE U KU-KUC KUTIJU

ODRŽANA 32. SJEDNICA SKUPŠTINE KOMORE

15.05.2017

U subotu 13. svibnja 2017. održana je 32. redovita i izborna Skupština Hrvatske psihološke komore. U redovitom dijelu Skupštine su usvojeni Izvješće Nadzornog odbora, Izvješće o radu za 2016. godinu i Financijsko izvješće za 2016. godinu. 

Također, provedeni su izbori za predsjednika Hrvatske psihološke komore te je na dužnost predsjednice Komore izabrana kolegica Andreja Bogdan, a na dužnost zamjenice predsjednice kolegica Gordana Kamenečki Puclin.

Čestitamo novoj predsjednici i njenoj zamjenici i želimo im uspješan rad!

POZIV NA 32. SKUPŠTINU HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE

21.04.2017

KLASA: 003-08/17-01/01
URBROJ: 251-375/01-01-17-1
Zagreb, 21. travnja 2017.


POZIV NA 32. SKUPŠTINU HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE


Temeljem članka 13. Statuta Hrvatske psihološke komore i članka 3. i 12. Poslovnika o radu Skupštine Hrvatske psihološke komore, sazivam 32. Skupštinu Hrvatske psihološke komorekoja će se održati u subotu 13. svibnja 2017. godine Velikoj Dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb, s početkom u 11:00 sati i sa sljedećim  

DNEVNIM REDOM:

1. Otvaranje Skupštine i usvajanje Dnevnog reda

2. Izvješće Nadzornog odbora

3. Izvješće o radu za 2016.

4. Financijsko izvješće za 2016.

5. Predstavljanje kandidata i izbori za predsjednika Komore

6. Izvješće Izbornog povjerenstva o rezultatima izbora za predsjednika Komore

7. Predstavljanje kandidata i izbori za zamjenika predsjednika Komore

8. Izvješće Izbornog povjerenstva o rezultatima izbora za zamjenika predsjednika Komore


Sukladno članku 32. Poslovnika o radu Skupštine, materijali za sjednicu Skupštine bit će objavljeni na web-stranicama Komore najkasnije 15 dana prije održavanja sjednice, i biti će Vam dostupni nakon što se preko korisničkog računa ulogirate na web-stranice.

Radi što bolje organizacije rada Skupštine, molimo Vas da svoj dolazak obavezno potvrdite do 04. svibnja 2017. godine, pisanom obavijesti Tajništvu Komore poslane e-mailom na: hpk@psiholoska-komora.hr ili faksom na broj: 01 3013 815. S obzirom da se radi o Skupštini na kojoj se provode izbori za predsjednika i zamjenika predsjednika Komore, potvrda Vašeg dolaska od iznimne nam je važnosti kako bismo mogli pripremiti odgovarajući broj glasačkih listića za članove Skupštine, stoga sudjelovanje u radu Skupštine bez prethodne prijave neće biti moguće. Također, ukoliko u roku od 72 sata ne primite potvrdu o prijavi, molimo Vas da kontaktirate Tajnišvo Komore.

Zahvaljujemo na razumijevanju i srdačno pozdravljamo,
 

Hrvoje Gligora
predsjednik Hrvatske psihološke komore

HZJZ: Festival mentalnog zdravlja na Zrinjevcu

14.04.2017

Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije ove je godine kao prioritetnoj temi globalnog javnozdravstvenog interesa posvećen depresiji, uz poruku „Depresija; razgovarajmo“. Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje „Depresija; razgovarajmo“ je osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.

U sklopu kampanje se u Parku Zrinjevac u Zagrebu održao Festival mentalnog zdravlja „Borimo se protiv depresije“, kojim se ukazuje na važnost pravovremenog ulaganja u mentalno zdravlje, zdravstvenog prosvjećivanja i informiranja o dostupnim uslugama mentalnog zdravlja u zajednici.

U akciji koju su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, građani i brojni pripadnici političkog i kulturnog života grada mjerili su raspoloženje, igrali se s djecom u skladu s programom Volonteri u parku i u Kutku sa stručnjacima razgovarali o problemima suvremenog života koji donosi sve više stresa. Na Festivalu su sudjelovali i stručnjaci iz mreže udruga civilnog društva i drugi važni dionici koji se bave mentalnim zdravljem u zajednici.

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2